Karácsonyi stollen (dr. Oetker)
- Kategória
- Desszertek
Hozzávalók
- 2 X 15 dkg marcipán
- 10 dkg darált mandula
- 5 dkg margarin.
- 375 g liszt, só
- 2 csapott tk. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 9 dkg margarin
- 1-2 db van.cukor
- 10 dkg darált mandula
- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- só
- 25 dkg zsírszegény túró
- 1 db tojás
- 15 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg aszalt s.barack aprítva
- 5 dkg 70%-os csoki aprítva
Elkészítés
- Töltelékhez a marcipánmasszát a mandulával és a margarinnal összedolgozzuk. A masszát két részre osztjuk, kb. 35 cm-es hengerré formázzuk.
- Tepsit (30 X 40) sütőpapírral kibéleljük, sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- Tésztához a lisztet, sütőport keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, 90g margarint, van. cukrot, darált mandulát, fűszerkeveréket, sót, túrót, tojást. Összedolgozzuk. Végül az aszalt gyümölcsöket és a csokit is a tésztába keverjük.
- Tésztát két részre osztjuk, lisztezett munkalapon kettő db 35 cm hosszú hengerré formázzuk. Ezekbe nyújtófával mélyedést alakítunk, amikbe a marcipánhengereket fektetjük. A tészta széleit a marcipánra hajtjuk, végeit is eltakarjuk. Tésztát megkenhetjük pl. tejföllel.
- Mindkét rudat a tepsibe fektetjük, középső állásban 35-45 percig sütjük.
- Ha kihűlt, becsomagolni, hűvös helyen tárolni.