Künefe (Chili és vanília)

Kategória
Desszertek

Hozzávalók

  • 2 csomag (30 dkg) rétestészta
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek. tej
  • 7,5 dl tej
  • 7 púpozott ek. búzadara
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • fahéj

Elkészítés

  1. A rétestészta tekercseket vékony metéltre vágjuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket: tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a búzadarát. Állandó keverés mellett krémesre főzzük. Vége felé hozzákeverjük a cukrot és sót.
  3. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  4. Olvasztott vajat elkeverjük a 2 ek. tejjel.
  5. 23 cm átmérőjű kivajazott tortaforma aljába nyomkodjuk a tésztaszálak jó felét. Meglocsoljuk az olvasztott vaj, tej keverékkel. Ráöntjük a tejbegrízt, erre halmozzuk a tészta másik felét. Ezt is meglocsoljuk a tejes vajjal.
  6. Kb. 40 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
  7. Elkészítjük a szirupot. Ehhez összefőzzük a vizet, cukrot, citromlét, fahéjport. Még melegen a megsült tésztára öntjük. Az egészet hagyjuk kihűlni, hogy a grízes krém meg tudjon dermedni. Aznap fogyasztjuk szobahőmérsékleten.