Künefe (Chili és vanília)
- Kategória
- Desszertek
Hozzávalók
- 2 csomag (30 dkg) rétestészta
- 20 dkg olvasztott vaj
- 2 ek. tej
- 7,5 dl tej
- 7 púpozott ek. búzadara
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 2 dl víz
- 15 dkg cukor
- fél citrom leve
- fahéj
Elkészítés
- A rétestészta tekercseket vékony metéltre vágjuk.
- Elkészítjük a tölteléket: tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a búzadarát. Állandó keverés mellett krémesre főzzük. Vége felé hozzákeverjük a cukrot és sót.
- Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Olvasztott vajat elkeverjük a 2 ek. tejjel.
- 23 cm átmérőjű kivajazott tortaforma aljába nyomkodjuk a tésztaszálak jó felét. Meglocsoljuk az olvasztott vaj, tej keverékkel. Ráöntjük a tejbegrízt, erre halmozzuk a tészta másik felét. Ezt is meglocsoljuk a tejes vajjal.
- Kb. 40 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
- Elkészítjük a szirupot. Ehhez összefőzzük a vizet, cukrot, citromlét, fahéjport. Még melegen a megsült tésztára öntjük. Az egészet hagyjuk kihűlni, hogy a grízes krém meg tudjon dermedni. Aznap fogyasztjuk szobahőmérsékleten.