Újévi lencsesaláta (Stahl)

Kategória
Zöldségek

Hozzávalók

  • 1 db fehér v. újhagyma aprítva
  • 2 g fokhagyma aprítva
  • 2 db babérlevél
  • 25 dkg lencse megmosva
  • 1 ü. olajban eltett aszalt paradicsom
  • 3-4 zellerszár aprítva
  • 1 ek. mustár
  • kevés ecet
  • aszalt paradicsom olaja
  • friss kakukkfű
  • só, őrölt bors
  • esetleg méz

Elkészítés

  1. Lencsét, babérlevelet, sót feltesszük főni annyi vízben hogy 3 cm-rel ellepje. Felforraljuk, lefedjük, mérsékelt tűzön 25 perc alatt megfőzzük.
  2. Az aszalt paradicsomot kissé aprítjuk.
  3. Zellerszárakat aprítjuk.
  4. Az öntethez a mustárt, ecetet összekeverjük egy habverővel, majd apránként belecsepegtetjük a paradicsom olaját, hozzákeverjük a kakukkfüvet,sózzuk, borsozzuk, hagymk hozzá aprítva, s ha szükséges, kevés méz.
  5. Megfőtt lencsét leszűrjük. Babérlevelet kiszedjük. Mindent összekeverünk.
  6. 1 napra a salátát hűtőbe tesszük hogy összeérjenek az ízek.