Baklava (Dóra)
- Kategória
- Desszertek
Hozzávalók
- 15 db réteslap
- 15 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg dió v. mandula darálva
- 30 dkg cukor
- 4 tk. fahéj
- 4 dl víz
- 4 ek. (15 dkg) méz
- 4 ek. cukor
- 2 tk. fahéj
- max. 2 ek. citromlé
Elkészítés
- A tepsit kivajazom, s aljára fektetek 6 db olvasztott vajjal megkent réteslapot.
- Töltelékhez összekeverem a diót, cukrot, fahéjat.
- A töltelék harmadát a 6 réteslapra elosztom.
- 3 megkent réteslapot a töltelékre helyezek.
- Erre ismét egyharmad töltelék, rá 3 megkent réteslap, egyharmad töltelék és ismét 3 megkent lap.
- Felső réteget megvágom rombusz alakban.
- Vízzel meghintem, ne pödrődjön.
- Sütőt 160 fokra előmelegítem, középső rácson 25-30 percig sütöm. Ha gyorsan barnul, fedjük be fóliával.
- Közben felfőzzük a szirupot: vizet, mézet, cukrot, fahéjat, citromlét jól felforraljuk.
- Lehűtjük a szirupot. Hideg szirupot rákanalazzuk a forró tésztára.
- Hagyjuk állni néhány órát.