Baklava (Dóra)

Kategória
Desszertek

Hozzávalók

  • 15 db réteslap
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 30 dkg dió v. mandula darálva
  • 30 dkg cukor
  • 4 tk. fahéj
  • 4 dl víz
  • 4 ek. (15 dkg) méz
  • 4 ek. cukor
  • 2 tk. fahéj
  • max. 2 ek. citromlé

Elkészítés

  1. A tepsit kivajazom, s aljára fektetek 6 db olvasztott vajjal megkent réteslapot.
  2. Töltelékhez összekeverem a diót, cukrot, fahéjat.
  3. A töltelék harmadát a 6 réteslapra elosztom.
  4. 3 megkent réteslapot a töltelékre helyezek.
  5. Erre ismét egyharmad töltelék, rá 3 megkent réteslap, egyharmad töltelék és ismét 3 megkent lap.
  6. Felső réteget megvágom rombusz alakban.
  7. Vízzel meghintem, ne pödrődjön.
  8. Sütőt 160 fokra előmelegítem, középső rácson 25-30 percig sütöm. Ha gyorsan barnul, fedjük be fóliával.
  9. Közben felfőzzük a szirupot: vizet, mézet, cukrot, fahéjat, citromlét jól felforraljuk.
  10. Lehűtjük a szirupot. Hideg szirupot rákanalazzuk a forró tésztára.
  11. Hagyjuk állni néhány órát.