Szilvatorta, lédús (Lola)
- Kategória
- Desszertek
Hozzávalók
- 60 dkg szilva (45 dkg fagyasztott)
- 12,5 dkg liszt
- 2 csapott tk. sütőpor
- 7,5 dkg cukor
- 1 van.cukor
- só
- 1 tojás
- 10 dkg sovány túró
- 1 dl semleges ízű étolaj
- 1 dl tejszín
- vaj, formát kikenni
- 1 dl tejszín v. tejföl
- 1 tojás
- 1 ek. cukor
Elkészítés
- Szilvát magozzuk, felezzük.
- Tésztához: 3l-es fedeles edénybe szitáljuk a lisztet + sütőport, majd hozzá adjuk a cukrot, van.cukrot, sót.
- Hozzá: tojás, túró, olaj, tejszín. Tálat lezárjuk, 15-30 mp-ig rázzuk össze.
- Tetőt le, átkavarni keverőkanállal, hogy a szélek is belekeveredjenek.
- Üveg hullámos szélű (28 cm átm.) tűzálló tálat kikenni vajjal, tésztát bele, elsimítjuk, szilvát vágott felével felfele rásorakoztatjuk.
- Légkeverés, 160 fok, 20 perc.
- Bevonathoz tejszínt, tojást, cukrot összekeverem, torta tetejére öntöm. Még 25 percig sütöm. Ha fagyasztott szilvából van, sütőt elzárom, tortát + 10 percig sütőben hagyom szikkadni.
- Meggy, körte is lehet.
- Tejszínhab v. van.sodó illik hozzá.