Flódni (Stahl) 2rúd

Kategória
Desszertek

Hozzávalók

  • 8-12 db réteslap
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 -6 ek. baracklekvár
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg őrölt dió
  • 20 +15 + 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg őrölt mák
  • 70 dkg (3 db) alma
  • 1 púpos ek. étk. keményítő
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Sütőpapírral kibélelek egy 30 X40 cm-es tepsit.
  2. Diós töltelék: diót összekeverem 20 dkg cukorral és 1 dl tejjel.
  3. Mákos töltelék: mákot összekeverem 15 dkg cukorral és fél dl tejjel.
  4. Almás töltelék: almát megpucolom és lereszelem a nagylyukú reszelővel. Hozzákeverem a 15 dkg cukrot, fahéjat, citromhéjat, étk. keményítőt.
  5. 6 réteslapot „összeragasztunk vajjal, vagyis megkenjük őket és egymásra fektetjük laponként 90 fokkal elforgatva, ne kerüljön egy helyre a hajtás, mert szétszakad feltekerés után. A legfelső lapon alul és a két szélén kihagyunk 2-2 cm üres peremet és a többi részt megvajazzuk.
  6. Mindhárom tölteléket egymásmellé kell helyezni, de közben mindig felcsavarjuk kicsit a rétest, hogy a töltelékek el legyenek választva egymástól. Először a zsemlemorzsa felével megszórjuk a réteslapot, rákanalazzuk az almás töltelék felét, majd az almára tesszük a lekvár felét. Ezután a réteslapok jobb és bal szélén az üresen hagyott peremeket visszahajtjuk és kicsit felcsavarjuk a rétest. Következik a mákos töltelék fele, amit ismét felcsavarunk. Majd jöhet a diós töltelék fele, végül a rétest teljesen felcsavarjuk.
  7. A kész, felcsavart rétest átemeljük a tepsibe úgy, hogy a réteslap széle alulra kerüljön.
  8. 8.Még egy rudat készítünk és azt is a tepsibe helyezzük. Ne érjenek össze. Tetejükre olvasztott vajat kenünk. 20-25 p alatt megsütjük alsó-felső sütéssel.