Fokhagymás-szilvás csirkemell

Kategória
Húsok

Hozzávalók

  • vaj v. margarin
  • 2 cs. mell filé (80 dkg)
  • só, bors
  • 2 +2 g. fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. olaj
  • 50 dkg szilva magozva, félben
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. cukor
  • 6-8 db szegfűszeg
  • fél kk. őrölt fahéj
  • 1 púpos ek. étk. keményítő
  • 80 dkg krumpli
  • tej, margarin

Elkészítés

  1. Ovális jénai tálat kikenem vajjal.
  2. Húsdarabokat sózom, borsozom.
  3. Tejfölhöz 2 zúzott fokhagymát, olajat keverek és a húsok egyik oldalát bekenem. A húst tejfölös oldalukkal lefele a jénaiba teszem és tetejére kenem a megmaradt tejfölt. Tetejét ráteszem és kb. fél órára a hűtőbe teszem.
  4. Mártáshoz a szilvát, 3 ek. vizet, citromlét, cukrot, szegfűszeget, fahéjat, csipet sót, borsot, 2 zúzott fokhagymát lábasba teszem és mérsékelt tűzön 5 percig főzöm.
  5. 1 dl hideg vízhez a keményítőt hozzá keverem és a szilvához öntöm. Már csak 1 percig forralom. Tűzről leveszem és fedőt borítok rá.
  6. Húst hűtőből kiveszem, fedelét leszedem és hideg sütőbe teszem. 15 percre 200 fokra, majd 35-40 percre 180 fokra. Pirulásig sütöm.
  7. Krumpliból, tejből, margarinból krumplipürét készítek.