Karácsonyi pulyka (Vilin.)
- Kategória
- Húsok
Hozzávalók
- 3db pulyka felsőcomb csonttal, bőrrel (kb. 3 kg)
- 30 dkg füstölt szalonna
- 3-4 db alma
- provanszi fűszerkeverék
- olaj
- só
- rizs
- almapüre
Elkészítés
- Sütőt 180 fokra előmelegíteni. Nagy-nagy tepsit kiolajozni. Almát, szalonnát vékonyan felszeletelni.
- Combokat letisztítani, mindkét oldalukat sózni. Bőrös felükkel lefelé tepsibe fektetni, tetejükre provanszi fűszer, alma és füstöltszalonna szeletek. Alá 1 cm víz kerül. Fóliával lefedjük. Előmelegített, infra sütés. 2,5-3,5 kg 160-180 fok 120-150 perc, 4-6 kg 140-160 fok 150-240 perc. Puha legyen.
- Ha megpuhult, zöldséget, szalonnát húsról a tepsibe letolni. Húsokat
- megfordítani, bőrös felüket pirosra sütni fólia nélkül. Sütés közben locsolgatni a lével. (kb. fél óra)
- Kihűteni.
- Másnap hidegen a csontokat kiszedni, szeletelni, levében sütőben felmelegíteni. (kb. fél óra).
- Rizzsel, almapürével tálaljuk.