Karácsonyi pulyka (Vilin.)

Kategória
Húsok

Hozzávalók

  • 3db pulyka felsőcomb csonttal, bőrrel (kb. 3 kg)
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 db alma
  • provanszi fűszerkeverék
  • olaj
  • rizs
  • almapüre

Elkészítés

  1. Sütőt 180 fokra előmelegíteni. Nagy-nagy tepsit kiolajozni. Almát, szalonnát vékonyan felszeletelni.
  2. Combokat letisztítani, mindkét oldalukat sózni. Bőrös felükkel lefelé tepsibe fektetni, tetejükre provanszi fűszer, alma és füstöltszalonna szeletek. Alá 1 cm víz kerül. Fóliával lefedjük. Előmelegített, infra sütés. 2,5-3,5 kg 160-180 fok 120-150 perc, 4-6 kg 140-160 fok 150-240 perc. Puha legyen.
  3. Ha megpuhult, zöldséget, szalonnát húsról a tepsibe letolni. Húsokat
  4. megfordítani, bőrös felüket pirosra sütni fólia nélkül. Sütés közben locsolgatni a lével. (kb. fél óra)
  5. Kihűteni.
  6. Másnap hidegen a csontokat kiszedni, szeletelni, levében sütőben felmelegíteni. (kb. fél óra).
  7. Rizzsel, almapürével tálaljuk.